U bent hier

Halveren ophaalmomenten restafval Enkhuizen

Er is een pilot in de binnenstad van Enkhuizen ten behoeve van het halveren van het aantal ophaalmomenten en de gemeente heeft nog niet gevraagd, "wat vindt u ervan?".

Zou u willen dat het halveren van de ophaalmomenten van uw restafval wordt doorgevoerd? Rekening houdende met uzelf, maar ook met een gezin met twee kinderen?

De wijzigingen/het project

  • Vuilniszakken restafval (deel binnenstad) worden in plaats van elke week nog maar eens in de 2 weken opgehaald.

  • Containers worden in plaats van elke 2 weken, nog maar eens per 4 weken geleegd.

  • Er zijn GFT containers geplaatst in de binnenstad waar GFT afval kan worden gedumpt.

  • Plastic wordt opgehaald door HVC. Dit doet HVC zelf en zit niet in het contract waarvoor wij als burgers betalen.

Wat kunt u doen om het tij te keren?

  • Teken de petitie van Widia;

  • Mail (klik voor een voorgeschreven email) de gemeente en laat weten wat u ervan vindt, cc mij (enkhuizen@irritatie.net). Zo kan ik het (geanonimiseerd) inzichtelijk maken op irritatie.net en verdwijnt het niet ergens op een loze lijn.

  • Vul de enquete op ‘buurt communicatie platform’ Nextdoor in. enkel voor buurtbewoners. Deze is enkel voor leden (gratis inschrijven) toegankelijk en geeft een redelijk betrouwbaar beeld van de voor- en tegenstanders.

  • Wilt u helpen door ook handtekeningen te verzamelen bij u in de straat/buurt mail me dan!

Uitleg:

Het heeft er alle blijk van dat de gemeente het plan er doorheen drukt als de burger niet in verweer komt. Bij een enquête op Nextdoor (buurt app, zie https://centrumvissersbuurtoosterhaven.nextdoor.nl/news_feed/?post=17592187475629) gaf 62% van de inwoners te kennen ontevreden te zijn met de halvering van het aantal ophaalmomenten van het restafval. Bij het buurtonderzoek van de gemeente miste de vraag over de tevredenheid van het halveren van het aantal ophaalmomenten van het restafval compleet.

Na de uitkomst van de Nextdoor-enquête heb ik contact opgenomen met de gemeente en na een moeizame briefwisseling leidde dat uiteindelijk tot een persoonlijk gesprek met de desbetreffende afval-beleidsmedewerker.

Ondertussen valt het volgende te concluderen;

  • Restafval langer in/bij huis bewaren gaat gepaard met stankoverlast, ongedierte en nog meer beslag op de ruimte in huis ten behoeve van het afval. Ondanks dat er meerdere keren moest worden toegegeven in het gesprek met de beleidsmedewerker dat restafval zonder organisch afval een utopie is, wordt dit argument toch continue aangehaald. Een niet stinkende restafval-vuilniszak is dus onmogelijk.

  • Inwoners brengen nu zelf, vaak met de auto, hun afval weg omdat het stinkt.

  • In het gesprek met de beleidsmedewerker, alsmede in de briefwisseling, gaf ik aan dat meer dan 60% terug wilt naar het wekelijks (containers, 2 wekelijks) ophalen van restafval. De beleidsmedewerker bagatelliseerde dat. Toen ik vroeg waarop hij dit baseerde, kreeg ik als antwoord 'dat gevoel heb ik gewoon'. De beleidsmedewerker woont in Utrecht. Ik woon midden in de pilot, de Breedstraat. In het laatste schrijven van de gemeente wordt er gerefereerd naar gesprekken die de wethouder zou hebben gehad met buurtbewoners. Ik verwacht dat een buurtonderzoek met daarin de kritische vragen bedoeld is voor een duidelijk beeld van het voorgenomen beleid. Maar de kritische vragen misten...

  • Een vraag over de tevredenheid van het halveren van het aantal ophaalmomenten ontbrak compleet in het onderzoek van de gemeente. Daarbij is deze maatstaf geen criteria voor het wel of niet slagen van de pilot. Raar.

  • Elke week blijven er enkele dagen, op diverse plekken in de stad vuilniszakken achter (zie foto's). Inwoners weten niet meer wanneer ze wat moeten aanbieden.

  • In het gesprek met de beleidsmedewerker werd er gesproken over een serviceprikkel die de gemeente 'toedient' aan de burger om hem/haar te motiveren het afval te scheiden. Toen ik vroeg wat hiermee bedoelt werd gaf de beleidsmedewerker aan dat het halveren van het aantal ophaalmomenten de burger dwingt afval te scheiden, anders zit de burger met stank in huis.

De gemeente heeft er geen notie van wat deze manier van handelen doet met het beeld wat de burger van de gemeente/overheid heeft. Terwijl de overheid een collectief van ons zou moeten zijn, wordt feedback gebagatelliseerd, kritische vragen in de eigen onderzoeken/enquêtes gemeden en de burger wordt opgezadeld met praktische ongemakken waar nagenoeg niets tegenover staat. Uiteindelijk zie je nu ook, dat inwoners zelf weer hun afval wegbrengen in verband met stank in huis. Waanzin.

Ik ga binnenkort een rondje Zuiderhavendijk, Breedstraat, Oosterhavendijk doen om handtekeningen op te halen tegen het halveren van het aantal ophaalmomenten. Wilt u helpen door ook handtekeningen te verzamelen bij u in de straat/buurt (hoeft niet op dezelfde dag), mail me dan!

Uiterlijk zondag 22 oktober volgt er een update naar aanleiding va de feedback die ik heb ontvangen.

Alvast bedankt!

Bob

 

 

Verdieping (voor wie hier nog niet genoeg van heeft)

Rubriek: 

Reacties

On 08-10-17 19:54, Bob | wrote:

Beste Wethouder, beleidsmedewerker,

Bij deze wil ik graag weten wat de datum is wanneer de pilot afloopt en er een beslissing moet worden genomen over het wel of niet continueren van het halveren van het aantal ophaalmomenten (containers, vuilniszakken) van het restafval.

Ook wil ik graag weten wie de beslissing neemt, de raad of de wethouder en hoe we onszelf daar tegen kunnen verweren.

Bij deze wil ik u laten weten dat er een petitie is betreffende het stoppen van het halveren van het aantal ophaalmomenten. Deze staat hier: https://huisvuilenkhuizen.petities.nl/
Artikel van mij op Irritatie.net: https://irritatie.net/Enkhuizen/2017/10/07/halveren-ophaalmomenten-resta...
Enquête op NextDoor; https://centrumvissersbuurtoosterhaven.nextdoor.nl/news_feed/?post=17592...

Met vriendelijke groet,

Bob